Info, allmänna regler & ny medlem

Bra att veta om Brf Apotekaren!

Vår förening heter Brf Apotekaren i Åkersberga. Föreningen köpte fastigheten från Österåkers kommuns fastighetsbolag Armada Fastigheter 1 juni 2009. Fastigheten byggdes 1953 och renoverades 1993 (inkl. stambyte).

Fastigheten består av 18 lägenheter; nio i varje port och fördelat på 16 bostadsrätter och 2 hyresrätter. Total bostadsyta: 945 kvm.

Rum AntalStorlek
3 rok3 st61 m2
2 rok3 st55 m2
1 rok3 st44 m2
Lägenheter i port 2
Rum AntalStorlek
2 rok6 st56,5–57 m2
1 rok3 st41 m2
Lägenheter i port 4

I källaren finns tvättstuga, cykelrum, trädgårdsförråd, förråd, 3 st garageplatser samt skyddsrum.

Föreningens ambition är att ha en välskött fastighet, god ekonomi och med förhållandevis låga avgifter. Denna strävan har gjort att föreningen aktivt har sett över den löpande ekonomin under åren och kapat kostnader genom att vissa arbetsuppgifter numera sköts gemensamt av oss medlemmar.

Till exempel har vi schemalagd trappstädning, frivillig gräsklippning, städ- och trädgårdsdagar höst och vår. Föreningen har också valt att inte ha en upphandlad fastighetsförvaltare, vilket gör att vi hoppas att du är en aktiv medlem som gärna hjälper till att sköta om och vårda vårt hus.


INFORMATION I ALFABETISK ORDNING

Adress

Fastighetens adress: Apoteksvägen 2 eller 4. 184 30 Åkersberga.
Postadress till Brf Apotekaren: Apoteksvägen 4 där även brevlådan för post till föreningens styrelse finns.
Fastighetsbetäckning: Berga 11:64
Organisationsnummer: 769618-6977

Under 2010 ändrade kommunen gatunumreringen på Apoteksvägen. Port 2 hette då 3A och port 4 hette 3B. Detta är gatunummer som ibland kan återkomma i adressregister som inte uppdaterats.

Avgift

Avier skickas ut kvartalsvis av vår ekonomiska förvaltare Norrorts Boservice.

Avgiften kommer från och med 2015 och tills vidare att höjas med 2–3% årligen; detta för att skapa förutsättningar för kommande renoveringsinsatser.

För att slippa betalningspåminnelser är det lämpligt att du kopplar betalningen av månadsavgiften till Autogiro. På så sätt sköts betaningen automatiskt varje månad. Se bara till att det finns pengar på ditt konto. Beställ direkt via din internetbank. Behöver du Autogiroblankett hittar du en här.

Baksidan av huset = gräsplan

Föreningen delar baksidan/tomt med fastigheten bredvid (Armada Fastigheter) och halva gräsmattan samt det första trädet från Bergavägen (lönnen), buskar, trädgårdsbord, klädställning tillhör föreningen. Pilträdet närmast staketet står på Armadas tomt. Det brukar synas vid gräsklipning var gränsen går.

Välkommen att njuta av vår lilla trädgård. Vårda den och visa hänsyn mot dina grannar. Rena gärna även lite i våra rabatter när du har möjlighet.

Barnvagnar

Får inte parkeras i trapphusen eller källarkorridor enligt brandföreskrifterna. Kan med fördel ställas i eget källarförråd, i lägenheten eller i cykelrummet med ingång från kortsidan av huset bredvid garagen

Bredband

Ett fibernät är indraget i samtliga lägenheter och administreras sedan februari 2021 av Winther Bredband. Föreningen har också beställt en gruppanslutning av bredband för samtliga lägenheter i fastigheten. Betalning administreras via månadsavgiften.

I alla lägenheter finns ett datauttag med vanlig RJ45-kontakt som går att koppla direkt till dator via ethernetkabel eller till separat router för att skapa ett trådlöst nät. Detta sköter dock varje lägenhet själv utom föreningens ansvar.

Behöver du support eller hjälp med att installera router eller annan teknisk utrustning skall detta gå att beställa via Winther. Du kan också beställa detta av utomstående leverantör – det avgör du helt själv. Kostnad för support får du stå för själv.

Cykelrum

Finns i källaren i port 2 med ingång från kortsidan av huset bredvid garagen. Motorcykel eller moped får ej förvaras i cykelrummet och motormekande får inte heller ske där – eller i någon annan del av fastigheten.

El

Glöm inte att teckna elavtal för din lägenhet innan du flyttar in – och att säga upp det vid flytt. Det brukar finnas uppsägningstider…

Energideklaration

Genomförd under 2013. Läs mer >

Fastighetsunderhåll

Föreningen förvaltar själva fastigheten sedan 2012. Ett beslut som fattades för att kapa kostnader och hålla avgiften så låg som möjligt. Om något går sönder i fastigheten t.ex. lampor i trapphuset eller i porten måste vi således själva ordna detta. Har du kunskap och förmåga att lösa detta på egen hand är det utmärkt. Större stege finns i cykelrum samt mindre i trädgårdsförrådet. Lampor, säkringar, tejp, filter till spaltventiler etc. finns i vårt ”miniförråd” i några svarta plastbackar i lilla ”skrubben” under trapporna i trapphus 2.

Känner du att detta är mer än vad du klarar kan du kontakta styrelsen så ser vi till att lösa problemet.

Vid brådskande och mer allvarliga problem kontakta styrelsen omgående. Vid akuta sammanhang, som t.ex. översvämning eller fara för allvarliga och kostsamma följdskador, kontaktas vår tidigare fastighetsförvaltare Svefab på 020-544 022 för akututryckning.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett större nätförråd samt ett mindre ”matförråd” (förråd med träplank). Tala med den tidigare ägaren om vilka förråd lägenheten har tillgång till. Lås står du själv för.

Tomma förråd får inte tas i besittning, men det finns möjlighet att hyra extra förråd till en kostnad av 200 kr/månad som läggs på månadsavgiften. Detta kan förstås endast ske om förråd finns lediga. Kontakta styrelsen vid intresse.

Samtliga förrådgolv är betonggolv direkt på mark vilket så gott som alltid innebär att fukt letar sig upp. Det är därför ett gott råd att inte ställa känsliga saker eller kartong direkt på golv. Det finns flera olika alternativa ”extra våtrumsgolv” av ventilerande plastmaterial du kan lägga in själv. Dessa fungerar som en ventilerande barriär mellan betonggolv och dina känsliga saker. Undvik dock alltid trä direkt mot betong eftersom trä också suger fukt och efterhand börjar lukta.

Förvaras textilier eller kläder i förråd skall dessa förvaras i förslutningsbara påsar eller motsvarande för att förhindra skadedjur typ mal att få fäste och sprida sig. Tänk även på att förråden ligger i en källare och att viss ”källarlukt” kan förekomma.

I förråd får inget brandfarligt eller explosivt förvaras. Inte heller saker som sprider lukt som känns störande för andra. Mat får förvaras förutsatt att de förvaras i täta kärl typ glas eller metall. Plast har visat sig mindre lyckat då de har lockat till sig möss som enkelt gnager hål på dessa, men plast fungerar förstås om dessa i sin tur förvaras i ett annat kärl av typ metall.

Försäkring

Föreningen betalar försäkringstillägget för bostadsrättslägenhet.

Garage

3 stycken platser i gemensamt flerbilsgarage. Tala med styrelsen om du är intresserad.

Motormekande eller tvätt av bil får ej ske i garaget. Inte heller får förvaring av brandfarliga material finnas där (t.ex. gasoltuber, bensin, diesel etc).

Städ och snöjröjning utanför garageplats ombesörjs av hyresgästen.

Grovsopor

Lämnas till Brännbackens återvinningstation. Mer info på Roslagsvattens hemsida.

Gräsklippning

Vi hoppas att du också hjälper till att klippa gräs och rensa rabatter vid behov. Elgräsklippare med tillhörande batterier/laddare och verktyg finns i trädgårdsförrådet som ligger i anslutning till cykelrummet i port 2. Kod till låset fås av styrelsen. Skriv upp dig på ”Att-göra-listan” i trapphuset när du har gjort din insats. Tack 🙂

Hushållssopor

Endast hushållssopor får slängas i sopskjulet. Inga kartonger, plast, glas eller elutrustning. Hösten 2014 startade vi även att samla in matavfall. Var noga med att slänga rätt sopor i rätt lucka – luckan närmast Bergavägen är ENDAST för matavfall.

Ställ inte heller hushållssopor utanför din lägenhetsdörr även om det bara är för en kort stund. Många uppfattar det som otrevligt och störande att behöva se (och kanske även lukta) andras sopor.

Ljud & buller

Alla har inte samma musiksmak, filmintresse eller dygnsvanor. Och du har grannar direkt på andra sidan vägg, golv och tak. Gå med klackskor inomhus, stojjiga barn tidigt på morgonen, högljudd musik, tidigt/sent TV-tittande… Listan kan göras lång och varierar också beroende på vem som skriver den.

Visa vederbörlig respekt genom att inte tvinga på dina grannar dina ljudliga favoriter. En rikttid att förhålla oss till är att generellt vara mer lågmälda före 08 och efter klockan 23 – vardag som helg.

Prata gärna med dina grannar i trapphuset om du ska ha vänner på besök och du förväntar dig att vara mer högljudd än normalt. Men kom ihåg: att åberopa ”fest” ger dig inte ett frikort att göra vad du vill. Den som visar respekt får också respekt tillbaka.

Läs mer under punkten ”Störande grannar”.

Matavfall

Insamling av matavfall sker i de bruna papperspåsar vi får från Roslagsvatten. Påsen läggs i den 3:e luckan i sopskjulet märkt med ”Matavfall”. Har dina påsar tagit slut finns fler hos ICA i Centrum vid returflaskautomaterna (källarplan mot p-hus).

Nycklar

Behöver du extra nycklar till lägenhet? Då måste du kontakta styrelsen. Nycklarna är registrerade hos Österåkers Lås & Larm på Rallarvägen 8. En ansvarig i styrelsen utfärdar en beställning som du tar med till Österåkers Lås & Larm. Kostnad ca 250 kr/nyckel som betalas personligen.

OVK-besiktning (ventilation)

Utförs med intervall om 3–6 år. Takfläktar byttes ut under 2012 och spaltventilerna i fönstren 2011 för att förbättra ventilationen i fastigheten. Senaste OVK-mätningen utfördes 2022.

Papperåtervinning

Lämnas vid närmaste återvinningsstation. Se www.osteraker.se

Parkering

Föreningen har 13 p-platser fördelat på Apoteksvägen och Bergavägen. Vill du ha en plats så kontaktar du styrelsen via lapp i styrelsebrevlådan i port 4 eller via e-post så tilldelas du plats om någon ledig finns att tillgå; om inte får du en köplats.

Hyresgäst sköter städning och snöröjning vid den egna platsen. Tänk på att parkera mitt i din p-ruta så att även din granne får plats. Läs mer här.

Radon

Fastigheten har delvis blå lättbetong i väggarna vilket genererar radongas. Senaste mätningen utfördes 2021.

Mätningar utfördes första gången 2010–2011 vilket ledde till åtgärder för att komma under gällande gränsvärden och för att skapa en bättre luftomsättning i lägenheterna:

  • byte av spaltventiler i fönster
  • byte av takfläktar

För att kunna garantera låga värden är det viktigt att halvårsvis rensa filtret i spaltventilerna och att inte heller täcka för dessa ventiler – de är enda sättet att säkerställa ett konstant byte av luften i lägenheten. Behövs nytt filter finns nya i vårt ”miniförråd” = svart låda i källarrummet under trapporna i trapphus 2.

Renoveringar

Bullriga renoveringar får ske vardagar 08.00–18.00 och helger 10.00–16.00. Tala också lämpligen med dina grannar. Sätt upp en lapp i trapphuset om du skall utföra något och berätta hur länge du räknar med att hålla på.

Större renoveringar som kräver åverkan, flytta eller riva vägg t.ex. måste alltid godkännas av styrelsen. Vi rekommenderar att alla renoveringsprojekt, stora som små, stäms av med styrelsen. Vissa ändringar kan t.o.m. kräva bygglov, så ta det säkra före det osäkra och kontakta styrelsen.

Känsliga installationer såsom vvs- och elarbeten skall alltid utföras av fackman. Se även till att alltid få ett garantibevis på det utförda arbetet. En felaktig installation kan drabba hela fastigheten och du kan personligen bli skadeståndsskyldig.

Rökning

En känslig fråga som kan ställa till dispyter. Rök t.ex. inte utanför portarna då röken sugs in i lägenheternas skafferiventil samt fönstrens spaltventiler. Samma sak kan även gälla på balkongerna; var smidig och visa hänsyn mot dina grannar.

Skyddsrum

I källaren i port 4 finns ett skyddsrum. Det skall vara tillgängligt om en allvarlig kris kräver att vi behöver extra skydd. Dess funktion och utrustning inspekteras och godkänns av MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Skyddsrummet skall vara fullt tillgängligt inom 48 timmar efter att påbud om iordningställande sker från myndighet.

Föreningen tillåter viss förvaring av medlem som är ”säsongsbetonad” eller ”av tillfällig art”. Det innebär att t.ex. trädgårdmöbler kan förvaras under vintern, att medlem förvarar möbler tillfälligt under en renovering eller liknande.

Allt som förvaras skall tydligt märkas med namn, lägenhetsnummer och telefon/mobilnummer. Detta för att ägaren snabbt skall kunna lokaliseras vid en förestående krissituation. Vid förvaring under en begränsad period som inte är uppenbart säsongsbetonad skall även slutdatum för förvaringen anges. Lämpligen kontaktar du även styrelsen.

Städ- och trädgårdsdagar

En helgdag under våren har vi för vana att hjälpas åt att putsa lite extra både inom- och utomhus. Infolappar sätts upp i trapphuset.

Störande grannar

Visa respekt mot dina grannar. Vi är många som bor gemensamt och nära varandra på en liten yta. Ta kontakt i god tid om du skall ha vänner på besök och du räknar med att höras mer än vanligt så brukar det fungera. Det är dock aldrig acceptabelt att tvinga på omgivningen högljudd musik, sena festvanor, spring i trapphuset, rökning eller vilken annan personlig intresseyttring det kan handla om.

Känner du att du störs av en granne och det inte fungerar att personligen prata och lösa problemet (vilket alltid bör vara första steget) finns en störningslista att ladda ner här. Den är i första hand tänkt som en dokumentation vid återkommande störningar och lämnas in till styrelsen. Listan är personlig och är flera lägenheter berörda av störningen skall alla ha en egen lista.

Vid allvarliga fall där ingen lösning kan hittas kan styrelsen behöva agera och säga upp medlemskap eller kontrakt.

Trappstädning

Ja, vi städar våra trapphus själva. Även detta för att hålla en så låg avgift som möjligt. Ett ”städschema” sitter på trapphusens anslagstavlor med schemalagda städveckor för alla medlemmar. Där finns även en kort städinstruktion. Städutrustning finns i det gamla ”badrummet” bredvid toaletten i källarkorridoren samt i tvättstugan.

Kan du inte städa din vecka går det bra att byta med en granne – men det är du personligen som måste vara aktiv. Ingen blir populär av att ständigt ”missa” sin städvecka. Observera att vi endast skall använda vanlig såpa för att svabba marmorgolven i trapphuset. Detta då många moderna rengöringsmedel är sura och fräter på det fina marmorgolvet.

TV & kabel-TV

Vanlig analog tv-signal levereras okodad till varje lägenhet via antennkabel (coaxial). Aktuella kanaler är SVT1 och SVT2, SVT24, Barnkanalen/ Kunskapskanalen, TV4 och TV6. Den analoga TV-anslutningen är inte att förväxla med datanätverket som sköts av Winther Bredband. Se rubrik ”Bredband”.

Önskas separat kabel-TV, digitala kanaler eller extratjänster behövs separat digitalbox och beställs av Telenor för varje lägenhet separat. Digitalboxen måste kopplas till datanätverket – via kabel eller wifi (kabel rekommenderas för bästa prestanda).

Detta gäller även för streamade tjänster såsom Netflix, HBO, Disney m.fl. Den tekniska konfigureringen hanteras av varje lägenhet privat och är inget som föreningen ansvarar för.

Tvättstuga

Kom ihåg att hålla rent efter dig så blir nästa tvättare glad. Att lämna ludd kvar i filtret i torktumlaren och att låta tvättmedel gegga ner kring tvättmedelsfacket är inte bara en klassisk källa till onödiga konflikter, det får även våra maskiner att slitas ut i förtid. När du är klar får du gärna låta maskinluckorna och tvättmedelsfacken stå öppna för luftning.

Tvättmedelsförpackningar i kartong eller plast tar du själv hand om och lämna till återvinning. Är sopkorgen full med ludd och annat i sopväg – knyt ihop och töm den gärna i sopskjulet. Och sätt lämpligen även i en ny soppåse.

Uteplatser

Fyra lägenheter på bottenplanet har en uteplats istället för balkong.

Uteplatsen är inte upplåten i kontrakt på samma sätt som lägenhet utan bostadsrättsinnehavaren har endast ”tillgång” till uteplatsen utanför kontrakt – den tillhör föreningen. Det innebär också att medlem inte har samma rätt att utföra ändringar på uteplats som i lägenhet. Inga förändringar av varaktig och fast art får utföras utan tillstånd av styrelse. Detta för att säkerställa att alla delar av fastigheten kan vara åtkomliga för reparation och underhåll.

Vissa installationer kan även kräva bygglov då det innebär ändringar av fastighetens uttryck och samverkan med omgivningen, t.ex. regler för plank och staket. Detta kan leda till skadestånd/vite. Eventuella installationer som utförs utan tillstånd av styrelse betraktas som svartbygge och kan rivas på medlems bekostnad.

Ventilation

Vår fastighet har så kallad ”mekanisk frånluftventilation” med fläktar på taket som suger ut luft ur lägenheterna via kök och badrum. För att ersätta den luft som sugs ut finns spaltventiler monterade ovanför ett eller två fönster i sovrum och vardagsrum som släpper in luft. Se till att spaltventilerna är öppna (de går faktiskt inte att stänga helt) och att de inte är igensatta på något sätt av damm, pollen m.m. Att tejpa igen dessa för att du tycker att det drar för mycket sätter hela ventilationen i lägenheten ur spel. Kom ihåg att även rengöra det filter som sitter i spaltventilerna – höst och vår är en bra minnesregel.

Spiskåpan i köket fungerar som ett spjäll som öppnas när du vill forcera luftflödet eller stängs för att minska flödet; helt stängt är dock aldrig luftflödet – och ska heller inte vara det.

Observera även att spiskåpan aldrig får ersättas med en motordriven fläkt; hela ventilationsystemet sätts ur funktion och ditt matos blåser istället in till dina grannar. Kolfilterfläktar får installeras, men endast om en separat utsugsventil installeras för det fasta utsuget i köket – även om vi inte rekommenderar denna lösning då den är undermålig.

Värme

Föreningen har ingen egen värmecentral utan får fjärrvärme från Eon via angränsande fastighet tillhörande Armada Fastigheter. Vi har således små möjligheter att själva justera grundtemperaturen i våra element. Lägenheter högt upp i fastigheten kan uppleva sämre effekt än lägenheter på bottenplan.

Några veckor under höst och vår kan det vara så att värmesystemet inte hinner anpassa sig efter de tvära temperatuväxlingar som kan uppstå mellan såväl dag och natt som snabba väderskiftningar. Ha tofflor och ylletröja i beredskap…

Årsstämma

Ordinarie årsstämma hålls vanligtvis i april eller maj varje år. Kallelse skickas ut ca 2–3 veckor i förväg och tillgång till årsredovisning skall finnas senast en vecka före stämman. Eventuella motioner måste lämnas till styrelsen senast 8 veckor före mötet. Kan du inte gå på årstämman, finns alltid en möjlighet att utfärda en fullmakt till t.ex. en sambo eller släkting.