Info, allmänna regler & ny medlem

Bra att veta om Brf Apotekaren!

Vår förening heter Brf Apotekaren i Åkersberga. Föreningen köpte fastigheten från Österåkers kommuns fastighetsbolag Armada Fastigheter 1 juni 2009. Fastigheten byggdes 1953 och renoverades (inkl. stambyte) 1993. Fastigheten består av 18 lägenheter; nio i varje port och fördelat på 16 bostadsrätter och 2 hyresrätter.

I port 2 finns det:
3:or = 3 st på 61 kvm
2:or = 3 st på 55,5 kvm
1:or = 3 st på 44 kvm

I port 4 finns det:
2:or = 6 st på 56,5-57 kvm
1:or = 3 st på 41 kvm

Total bostadsyta 945 kvm.
I källaren finns tvättstuga, cykelrum, trädgårdsförråd, förråd, 3 st garageplatser samt skyddsrum.

Föreningens ambition är att ha en välskött fastighet, god ekonomi och med förhållandevis låga avgifter. Denna strävan har gjort att föreningen aktivt har sett över den löpande ekonomin under åren och kapat kostnader genom att vissa arbetsuppgifter numera sköts gemensamt av oss medlemmar.

T.ex. har vi schemalagd trappstädning, frivillig gräsklippning, städ- och trädgårdsdagar höst och vår. Föreningen har heller ingen upphandlad fastighetsförvaltare vilket gör att vi hoppas att du är en aktiv medlem som gärna hjälper till att sköta om och vårda vårt hus.

INFORMATION I ALFABETISK ORDNING

Adress

Fastighetens adress: Apoteksvägen 2 eller 4. 184 30 Åkersberga.
Postadress till Brf Apotekaren: Apoteksvägen 4 där även brevlådan för post till föreningens styrelse finns.
Fastighetsbetäckning: Berga 11:64
Organisationsnummer: 769618-6977

Under 2010 ändrade kommunen gatunumreringen på Apoteksvägen. Port 2 hette då 3A och port 4 hette 3B. Detta är gatunummer som ibland kan återkomma i adressregister som inte uppdaterats.

Avgift

Avier skickas ut kvartalsvis av vår ekonomiska förvaltare Norrorts Boservice.

Avgiften kommer från och med 2015 och tills vidare att höjas med 2–3% årligen; detta för att skapa förutsättningar för kommande renoveringsinsatser.

För att slippa betalningspåminnelser är det lämpligt att du kopplar betalningen av månadsavgiften till Autogiro. På så sätt sköts betaningen automatiskt varje månad. Se bara till att det finns pengar på ditt konto. Autogiroblankett hittar du här.

Baksidan av huset = gräsplan

Föreningen delar baksidan/tomt med fastigheten bredvid (Armada Fastigheter) och halva gräsmattan samt det första trädet (lönnen), buskar, trädgårdsbord, klädställning tillhör föreningen. Pilträet närmast staketet står på Armadas tomt. Det brukar synas vid gräsklipning var gränsen går.

Välkommen att njuta av vår lilla trädgård. Vårda den och visa hänsyn mot dina grannar.

Barnvagnar

Får inte parkeras i trapphusen eller källarkorridor enligt brandföreskrifterna. Kan med fördel ställas i eget källarförråd, i lägenheten eller i cykelrummet i 2:ans port.

Bredband

Ett fibernät är indraget i samtliga lägenheter och administreras av Teknikbyrån/IP Only som kontaktas för abonnemang: www.teknikbyran.se/iponly

Cykelrum

Finns i källaren i port 2 med ingång från kortsidan av huset bredvid garagen. MC eller moped får ej förvaras i cykelrummet och motormekande skall inte heller ske där – eller i någon annan del av fastigheten.

El

Glöm inte att teckna elavtal för din lägenhet – och att säga upp det vid flytt. Det brukar finnas uppsägningstider…

Energideklaration

Genomförd under 2013. Läs mer >

Fastighetsunderhåll

Föreningen förvaltar själva fastigheten sedan 2012. Ett beslut som fattades för att kapa kostnader och hålla avgiften så låg som möjligt. Om något går sönder i fastigheten t.ex. lampor i trapphuset eller i porten måste vi således själva ordna detta. Har du kunskap och förmåga att lösa detta på egen hand är det utmärkt. Större stege finns i cykelrum samt mindre i trädgårdsförrådet. Llampor, säkringar, tejp, filter till spaltventiler etc. finns i vårt ”miniförråd” i några plastbackar i lilla ”skrubben” under trapporna i trapphus 2.

Känner du att detta är mer än vad du klarar kan du kontakta styrelsen så ser vi till att lösa problemet.

Vid brådskande och mer allvarliga problem kontakta styrelsen omgående. Vid akuta sammanhang, som t.ex. översvämning eller fara för allvarliga följdskador, kontaktas vår tidigare fastighetsförvaltare Svefab på 020-544 022 för akututryckning.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett större nätförråd samt ett mindre ”matförråd” (förråd med träplank). Tala med den tidigare ägaren om vilka förråd lägenheten har tillgång till. Lås står du själv för.

Tomma förråd får inte tas i besittning, men det finns möjlighet att hyra extra förråd till en kostnad av 200 kr/månad som läggs på månadsavgiften. Detta kan förstås endast ske om förråd finns lediga. Kontakta styrelsen vid intresse.

Tänk på att samtliga förrådgolv är betonggolv direkt på mark vilket så gott som alltid innebär att fukt letar sig upp. Det är därför ett gott råd att inte ställa känsliga saker eller kartonger direkt på golvet. Det finns annars flera olika varianter av extra våtrumsgolv av ventilerande plastmaterial du kan lägga in själv. Dessa fungerar som en luftande barriär mellan betonggolvet och dina känsliga saker. Men undvik trä direkt mot betong då trä också suger fukt och efter hand börjar lukta.

Förvaras textilier eller kläder i förråd skall dessa förvaras i förslutningsbara påsar eller motsvarande för att förhindra skadedjur typ mal att få fäste och sprida sig. Tänk även på att förråden ligger i en källare och att viss ”källarlukt” kan förekomma.

I förråd får inget brandfarligt eller explosivt förvaras. Inte heller saker som sprider lukt som känns störande för andra. Mat får förvaras förutsatt att de förvaras i täta kärl typ glas eller metall. Plast har visat sig mindre lyckat då de har lockat till sig möss som har lyckats gnaga hål på dessa, men plast fungerar förstås om dessa i sin tur förvaras i ett annat kärl av typ metall.

Garage

3 stycken platser i gemensamt flerbilsgarage. Avgift för närvarande 507 kr/månad (2020), men kommer tills vidare att höjas årligen med ca 2–3% i samband med den generella avgiftshöjning. Tala med styrelsen om du är intresserad.

Motormekande eller tvätt av bil får ej ske i garaget. Inte heller får förvaring av brandfarliga material finnas där (t.ex. gasoltuber, bensin, diesel etc).

Städ och snöjröjning utanför garageplats ombesörjs av hyresgästen.

Grovsopor

Lämnas till Brännbackens återvinningstation. Mer info på Roslagsvattens hemsida.

Gräsklippning

Vi hoppas att du också hjälper till att klippa gräs och rensa rabatter vid behov. Elgräsklippare med tillhörande batterier/laddare och verktyg finns i trädgårdsförrådet som ligger i anslutning till cykelrummet i port 2. Kod till låset fås av styrelsen. Skriv upp dig på ”Att-göra-listan” i trapphuset när du har gjort din insats. Tack 🙂

Hemförsäkring

Föreningen betalar försäkringstillägget för bostadsrättslägenhet. Läs mer >

Hushållssopor

Endast hushållssopor får slängas i sopskjulet. Inga kartonger, plast, glas eller elutrustning. Hösten 2014 startade vi även att samla in matavfall. Var noga med att slänga rätt sopor i rätt lucka – luckan närmast Bergavägen är ENDAST för matavfall.

Undvik även att ställa hushållssopor utanför din lägenhetsdörr även om det bara är för en kort stund; många uppfattar det som otrevligt och störande att behöva se (och kanske även lukta) andras sopor.

Kabel TV

Beställs hos Telenor för varje lägenhet separat. Vi får ett grundutbud via antennkabel (coaxial) = SVT, TV4 och TV6. Vill man ha digitala kanaler och extratjänster behövs en separat digitalbox. Inte att förväxla med datanätverket som sköts av Teknikbyrån/IP Only. Se rubrik ”Bredband”.

Ljud

Alla har inte samma musiksmak, filmintresse eller dygnsvanor. Och du har grannar direkt på andra sidan väggar, golv och tak. Visa dem vederbörlig respekt genom att inte tvinga på dem dina ljudliga favoriter. En rikttid att förhålla oss till är att vara mer lågmälda efter 23 om aftonen – vardag som helg. Prata gärna med dina grannar i trapphuset om du ska ha vänner på besök och du förväntar dig att vara mer ljudlig än normalt. Men kom ihåg: att åberopa ”fest” inte ger dig ett frikort att göra vad du vill. Den som visar respekt får också respekt tillbaka.

Läs mer under punkten ”Störande grannar”.

Matavfall

Insamling av matavfall sker i de bruna papperspåsar vi får från Roslagsvatten. Påsen läggs i den 3:e luckan i sopskjulet märkt med ”Matavfall”. Har dina påsar tagit slut finns fler hos ICA i Centrum vid returflaskautomaterna (källarplan mot p-hus).

Nycklar

Behöver du extra nycklar till lägenhet? Då måste du kontakta styrelsen. Nycklarna är registrerade hos Österåkers Lås & Larm på Stationsvägen 4. En ansvarig i styrelsen utfärdar en beställning som du tar med till Österåkers Lås & Larm. Kostnad ca 250 kr/nyckel som betalas personligen. Läs mer >

Papperåtervinning

Lämnas vid närmaste återvinningsstation. Se www.osteraker.se

Parkering

Föreningen har 13 p-platser fördelat på Apoteksvägen och Bergavägen. Avgiften är för närvarande ca 168 kr (2020), men kommer tills vidare att höjas årligen med 2–3%. Vill du ha en plats så kontaktar du styrelsen via brev eller e-post så tilldelas du plats om någon ledig finns att tillgå; om inte får du en köplats. Hyresgästen sköter städning, snöröjning samt vid behov klippning av buskar vid den egna platsen. Tänk på att parkera mitt i rutan så att även din granne får plats. Läs mer här.

OVK-besiktning (ventilation)

Utförs med intervall om 3–6 år. Takfläktar byttes ut under 2012 och spaltventilerna i fönstren 2011 för att förbättra ventilationen i fastigheten.

Radon

Fastigheten har delvis blå lättbetong i väggarna vilket genererar radongas. Ett flertal mätningar är utförda under 2010 och 2011 samt åtgärder för att komma under gällande gränsvärden är utförda, såsom byte av spaltventiler i fönster samt byte av takfläktar, för att skapa en bättre luftomsättning i lägenheterna. Viktigt för att kunna garantera låga värden är att halvårsvis rensa spaltventilerna i fönsterkarmarna och att inte täppa till dessa då de möjliggör ett konstant byte av luften i lägenheten. Nya filter till spaltventilerna finns i vårt ”miniförråd” = lådor i källarrummet under trapporna i trapphus 2.

Renoveringar

Bullriga renoveringar får ske vardagar 08.00–18.00 och helger 10.00–16.00. Varför inte också tala med dina grannar eller sätt upp en lapp om du skall utföra något och berätta hur länge du tänker hålla på.

Större renoveringar som kräver åverkan, flytta eller riva vägg t.ex. måste alltid godkännas av styrelsen. Vissa ändringar kan t.o.m. kräva bygglov, så är du osäker kontakta styrelsen så finner vi en lösning.

Och var extra noga med att alltid låta en fackman utföra känsliga installationer som vvs- och elarbeten. En felaktig installation kan drabba hela fastigheten och du kan personligen bli skadeståndsskyldig.

Rökning

Känslig fråga som kan ställa till dispyter. Rök t.ex. inte utanför portarna då röken sugs in i lägenheternas skafferiventil samt fönstrens spaltventiler. Samma sak kan även gälla på balkongerna så var smidig och visa hänsyn mot dina grannar.

Städ- och trädgårdsdagar

En helgdag under höst och vår har vi för vana att hjälpas åt att putsa lite extra både inom- och utomhus. Infolappar sätts upp i trapphuset.

Störande grannar

Visa respekt mot dina grannar. Vi är många som bor gemensamt och nära varandra på en liten yta. Ta kontakt i god tid om du skall ha vänner på besök och du räknar med att höras mer än vanligt så brukar det fungera. Det är dock aldrig acceptabelt att tvinga på omgivningen högljudd musik, sena festvanor, spring i trapphuset, rökning eller vilken annan personlig intresseyttring det kan handla om.

Känner du att du störs av en granne och det inte fungerar att personligen prata och lösa problemet (vilket alltid bör vara första steget) finns en störningslista att ladda ner här. Den är primärt tänkt som en dokumentation vid återkommande störningar och lämnas in till styrelsen. Listan är personlig och är flera lägenheter berörda av störningen skall alla ha en egen lista.

Vid allvarliga fall där ingen lösning kan hittas kan styrelsen behöva agera och säga upp medlemskap eller kontrakt.

Trappstädning

Ja, vi städar våra trapphus själva. Även detta för att hålla en så låg avgift som möjligt. Ett ”städschema” sitter på trapphusens anslagstavlor med schemalagda städveckor för alla medlemmar. Där finns även en kort städinstruktion. Städutrustning finns i det gamla ”badrummet” bredvid toaletten i källarkorridoren samt i tvättstugan.

Kan du inte städa din vecka går det bra att byta med en granne – men det är du personligen som måste vara aktiv. Ingen blir populär av att ständigt ”missa” sin städvecka. Observera att vi endast skall använda vanlig såpa för att svabba marmorgolven i trapphuset. Detta då många moderna rengöringsmedel är sura och fräter på det fina marmorgolvet.

Tvättstuga

Kom ihåg att hålla rent efter dig så blir nästa tvättare glad. Att lämna ludd kvar i filtret i torktumlaren och att låta tvättmedel gegga ner kring tvättmedelsfacket är inte bara en klassisk källa till onödiga konflikter, det får även våra maskiner att gå sönder vilket kostar onödiga pengar. När du är klar får du gärna låta maskinluckorna och tvättmedelsfacken stå öppna för luftning.

Tvättmedelsförpackningar i kartong eller plast tar du själv hand om och lämna till återvinning. Är sopkorgen full med ludd och annat i sopväg – töm den gärna i sopskjulet och sätt lämpligen även i en ny soppåse.

Ventilation

Vår fastighet har så kallad ”mekanisk frånluftventilation” med fläktar på taket som suger ut luft ur lägenheterna via kök och badrum. För att ersätta den luft som sugs ut finns bl.a. spaltventiler i flera av fönstren som släpper in luft. Se till att spaltventilerna är öppna (de går faktiskt inte att stänga helt) och att de inte är igensatta på något sätt av damm, pollen m.m. Att tejpa igen dessa för att du tycker att det drar för mycket sätter hela ventilationen i lägenheten ur spel.

Spiskåpan i köket fungerar som ett spjäll som öppnas när du vill forcera luftflödet eller stängs för att minska flödet; helt stängt är dock aldrig luftflödet – och ska heller inte vara det.

Observera att spiskåpan aldrig får ersättas med en motordriven fläkt; hela ventilationsystemet sätts ur funktion då och ditt matos blåser istället in till dina grannar. Kolfilterfläktar får installeras, men endast om en separat utsugsventil installeras för det fasta utsuget i köket – även om vi inte rekommenderar denna lösning.

Värme

Föreningen har ingen egen värmecentral utan får fjärrvärme (Eon) via en kulvert från en angränsande fastighet (tillhörande Armada Fastigheter). Vi har alltså små möjligheter att själva justera temperaturen i våra element. Några veckor under höst och vår kan det vara så att värmesystemet inte hinner anpassa sig efter de tvära temperatuväxlingar som kan uppstå mellan såväl dag och natt som snabba väderskiftningar. Ha tofflor och ylletröja i beredskap…

Årsstämma

Ordinarie årsstämma hålls vanligtvis i april eller maj varje år. Kallelse skickas ut ca 2–3 veckor i förväg och tillgång till årsredovisning skall finnas senast en vecka före stämman. Eventuella motioner måste lämnas till styrelsen senast 8 veckor före mötet. Kan du inte gå på årstämman, finns alltid en möjlighet att utfärda en fullmakt till t.ex. en sambo eller släkting.